Σελίδες

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Νέα Έκθεση: Μειώνεται η καλλιέργεια μεταλλαγμένων στην Ευρώπη. Καταρρίπτονται οι μύθοι της βιομηχανίας βιοτεχνολογίας

Την παραμονή της δημοσίευσης των ετήσιων στοιχείων της βιομηχανίας βιοτεχνολογίας, μια νέα έκθεση της παγκόσμιας περιβαλλοντικής οργάνωσης Φίλοι της Γης αποκαλύπτει ότι η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων (μεταλλαγμένων) καλλιεργειών σε ολόκληρη την Ευρώπη εξακολουθεί να μειώνεται, με αύξηση του αριθμού των εθνικών απαγορεύσεων και μείωση της έκτασης που καλλιεργείται με γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ) [i].

Η έκθεση, με τίτλο ‘Ποιος επωφελείται από τις Γ.Τ. καλλιέργειες’, αποκαλύπτει ότι λιγότερο από το 0,06% των ευρωπαϊκών γεωργικών εκτάσεων καλλιεργείται με γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες – μία μείωση κατά 23% από το 2008. Επτά κράτη μέλη της ΕΕ έχουν απαγορεύσει το μεταλλαγμένο καλαμπόκι της Monsanto, λόγω αυξανόμενων ενδείξεων για τις αρνητικές επιπτώσεις του στο περιβάλλον. Τρεις χώρες έχουν απαγορεύσει τη μεταλλαγμένη πατάτα της BASF, αμέσως μετά την έγκρισή της την άνοιξη του 2010, λόγω ανησυχιών για τις επιπτώσεις της στην ανθρώπινη υγεία, και για πρώτη φορά πέντε κράτη-μέλη έχουν μηνύσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απόφαση της να επιτρέψει την καλλιέργεια μιας μεταλλαγμένης ποικιλίας [ii]. Επιπλέον, η εναντίωση των πολιτών της ΕΕ στα μεταλλαγμένα τρόφιμα και τις ζωοτροφές έχει αυξηθεί σε 61% σε ολόκληρη την Ευρώπη [iii].

Η Mute Schimpf, συντονίστρια της εκστρατείας για τρόφιμα στην οργάνωση Φίλοι της Γης Ευρώπης, δήλωσε: «Η εναντίωση στην καλλιέργεια μεταλλαγμένων στην Ευρώπη συνεχίζει να αυξάνεται, λόγω του ότι οι καταναλωτές και οι αγρότες συνειδητοποιούν ότι δεν προσφέρουν καμία προστιθέμενη αξία, παρά μόνο επιπρόσθετο ρίσκο για το περιβάλλον και την υγεία.

Οι μεταλλαγμένες καλλιέργειες υπονομεύουν την προσπάθεια διασφάλισης ασφαλούς και υγιεινής τροφής για τον παγκόσμιο πληθυσμό.»

Παγκοσμίως, η έρευνα αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο, ακόμα και οι φιλικές προς τις εταιρίες βιοτεχνολογίας κυβερνήσεις της Νότιας Αμερικής, έχουν αναγκαστεί να λάβουν μέτρα για το μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων από την καλλιέργεια μεταλλαγμένων στους γεωργούς, τους πολίτες και το περιβάλλον.

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα προώθησης σόγιας ελεύθερης από μεταλλαγμένα, έτσι ώστε οι γεωργοί να αποκτήσουν πρόσβαση σε μη-μεταλλαγμένους σπόρους σόγιας. Στην Αργεντινή, μια νέα έρευνα αποκάλυψε πως το ζιζανιοκτόνο glyphosate, που χρησιμοποιείται στις πλείστες μεταλλαγμένες καλλιέργειες, πιθανόν να έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία [iv]. Αυτό οδήγησε στην απαγόρευση ψεκασμού του συγκεκριμένου ζιζανιοκτόνου κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Στην Ουρουγουάη, τοπικές περιοχές αυτοανακηρύσσονται σε περιοχές ελεύθερες από μεταλλαγμένα.

Ο Martin Drago, συντονιστής της εκστρατείας για διατροφική κυριαρχία του Διεθνούς Δικτύου Φίλοι της Γης, δήλωσε:Οι γεωργοί και οι πολίτες στη Νότια Αμερική επωμίζονται το βάρος από την καλλιέργεια μεταλλαγμένων τροφίμων για μία ολόκληρη δεκαετία, με εκτεταμένες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και αύξηση του κόστους παραγωγής. Οι μύθοι, πάνω στους οποίους αναπτύχθηκε η βιομηχανία βιοτεχνολογίας, καταρρέουν.

Η εκτεταμένη καταστροφή σε ολόκληρη τη Νότια Αμερική δείχνει ότι η τεχνολογία αυτή δεν είναι κατάλληλη για κανένα σκοπό. Είναι ένα εγερτήριο κάλεσμα προς τον υπόλοιπο κόσμο να στραφεί σε πιο οικολογικές μεθόδους καλλιέργειας.”

Η έκθεση ‘Ποιος Επωφελείται από τις ΓΤ καλλιέργειες; Μια βιομηχανία κτισμένη πάνω σε μύθους’ (‘Who Benefits from GM crops? An industry built on myths’), αποκαλύπτει επίσης ότι:
·                     Μια νέα γενιά μεταλλαγμένων ποικιλιών, σχεδιασμένη για την προώθηση της χρήσης των  επικινδύνων φυτοφαρμάκων Dicamba και 2,4D, ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει στις Η.Π.Α. Οι εταιρίες βιοτεχνολογίας τις προωθούν ως λύση για την αποτυχία των σημερινών μεταλλαγμένων ποικιλιών να περιορίσουν την ανάπτυξη ζιζανίων και να μειώσουν τη χρήση ζιζανιοκτόνων.
·                     Οι βιομηχανίες βιοτεχνολογίας, βοηθούμενες από την κυβέρνηση των Η.Π.Α., ετοιμάζουν την επέκταση τους στις αγορές της Αφρικής, σε μια προσπάθεια να διασώσουν τις επιχειρήσεις τους. Το Ίδρυμα Gates, το οποίο χρηματοδοτεί δισεκατομμύρια δολάρια σε αγροτικά προγράμματα στην Αφρική, έχει αγοράσει μετοχές της Monsanto (της μεγαλύτερης εταιρίας παραγωγής μεταλλαγμένων σπόρων), και έτσι έχει κάθε λόγο να ενδιαφέρεται για τη μεγιστοποίηση των κερδών των βιομηχανιών βιοτεχνολογίας, αντί να προστατεύει τα συμφέροντα των μικρών γαιοκτημόνων στην Αφρική.


[iii]              European Commission (2010), Eurobarometer: Biotechnology Report, October 2010. http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/ebs/ebs_341_en.pdf
[iv]              Paganelli, A et al. Glyphosate-Based Herbicides Produce Teratogenic Effects on Vertebrates by Impairing Retinoic Acid Signaling, Chem. Res. Toxicol., 2010, 23 (10), pp 1586–1595, http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/tx1001749

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου