Σελίδες

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Το Σύστημα Εμπορίας Ρύπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί μία απάτη

Σχολιάζοντας την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να θέσει φραγμούς στο Σύστημα Εμπορίας Ρύπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), ο David Heller, Συντονιστής της Εκστρατείας για Κλιματική Δικαιοσύνη και Ενέργεια της οργάνωσης Φίλοι της Γης Ευρώπης, ανέφερε: «Η κλοπή 30 εκατομμυρίων ευρώ υπό τη μορφή μονάδων αγοράς εκπομπών άνθρακα αποτελεί ένα νέο παραπάτημα για το Σύστημα Εμπορίας Ρύπων της ΕΕ. Αυτή η ευρείας κλίμακας απάτη καταδεικνύει την επικινδυνότητα της πολιτικής της ΕΕ όταν στηρίζεται σε μηχανισμούς της αγοράς για αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επενδύει αρκετό χρόνο και ενέργεια προσπαθώντας να στηρίξει ένα μηχανισμό, ο οποίος έχει αποτύχει να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Την ίδια στιγμή, τα υφιστάμενα σχέδια για σύνδεση του Συστήματος Εμπορίας Ρύπων της ΕΕ με άλλες αγορές άνθρακα απλά αυξάνουν την πιθανότητα ο μηχανισμός αυτός να καταστεί το θύμα μίας εγκληματικής δραστηριότητας». 

Ο David Heller πρόσθεσε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να υποστηρίξει πολιτικές, όπως η ανάληψη ενός δεσμευτικού στόχου εξοικονόμησης ενέργειας και η χρήση των κατασκευαστικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων ώστε να είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Χρειαζόμαστε επειγόντως πραγματικά αποτελέσματα, χωρίς τους κινδύνους που προϋποθέτουν οι μηχανισμοί της αγοράς».

Οι Φίλοι της Γης Ευρώπης θεωρούν ότι το Σύστημα Εμπορίας Ρύπων της ΕΕ αποτυγχάνει να εκπληρώσει το στόχο της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και ότι η εξάρτηση σε αυτού του είδους τις πολιτικές παρεμποδίζει την εφαρμογή άλλων μέτρων, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου». [[i]] [[ii]]



[i]           Το μνημόνιο θέσεων της οργάνωσης Φίλοι της Γης Ευρώπης, με τίτλο “The EU Emissions Trading System; Failing to Deliver”, είναι διαθέσιμο μέσω της ιστοσελίδας: www.foeeurope.org/climate/download/FoEE_ETS_Oct2010.pdf

[ii]           Μία έρευνα της οργάνωσης Φίλοι της Γης Η.Π.Α., με τίτλο “10 Ways to
Game the Carbon Markets”, υποδεικνύει δέκα τρόπους με τους οποίους μπορεί να μειωθεί το χάσμα που επιφέρουν οι αγορές άνθρακα: http://www.foe.org/10-ways-game-carbon-markets.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου