Σελίδες

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Τα σχέδια της ΕΕ οδηγούν προς την κλιματική καταστροφή

Δύο σημαντικά έγγραφα για το κλίμα και την ενέργεια δημοσιεύτηκαν σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, προκαλώντας την κριτική της οργάνωσης Φίλοι της Γης Ευρώπης.

Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση υποστηρίζει ότι οι προτάσεις για το πως η Ευρώπη θα μπορούσε να αποτρέψει τις κλιματικές αλλαγές μέσα στα επόμενα 40 χρόνια καταδεικνύουν ότι η ΕΕ εγκαταλείπει πλέον οριστικά τη δέσμευση της να περιορίσει την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς κελσίου.

Το ‘Στρατηγικό Σχέδιο Μείωσης των Εκπομπών Άνθρακα της ΕΕ για το 2050’ (‘2050 Low Carbon Roadmap’) υποστηρίζει ότι η ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσει ως μακροπρόθεσμο στόχο δράσης τη μείωση κατά 25% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2020. Ο στόχος αυτός στηρίζεται στην υλοποίηση του στόχου εξοικονόμησης ενέργειας. Ωστόσο, η ανάλυση των επιστημονικών στοιχείων από την πλευρά της περιβαλλοντικής οργάνωσης Φίλοι της Γης αποδεικνύει ότι η μείωση κατά 25% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από την ΕΕ δεν αποτρέπει την αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας πάνω από 2 βαθμούς κελσίου. [1] Αυτό είναι το ‘κρίσιμο σημείο’, το οποίο σύμφωνα με τους επιστήμονες θα πρέπει να αποφευχθεί έτσι ώστε να αποτραπούν οι χειρότερες επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών, όπως η συχνή εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων και η μείωση της βιοποικιλότητας.

Το ‘Ειδικό Σχέδιο Δράσης για την Ενεργειακή Απόδοση’ (‘Energy Efficiency Plan’) αναγνωρίζει το γεγονός ότι η ΕΕ δεν κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση για την εκπλήρωση του στόχου της εξοικονόμησης ενέργειας κατά 20% μέχρι το 2020, με βάση τους υπολογισμούς της μέσης κατανάλωσης ενέργειας, αλλά ταυτόχρονα αναβάλλει την ανάληψη αποτελεσματικότερων μέτρων δράσης μέχρι το 2013.

Στο πλαίσιο της δημοσίευσης των δύο εγγράφων, ο συντονιστής της εκστρατείας για το κλίμα και την ενέργεια της οργάνωσης Φίλοι της Γης Ευρώπης, Brook Riley, ανέφερε:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωρίζει ότι χρειάζεται μεγαλύτερη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αλλά συνεχίζει να μην αναλαμβάνει ουσιαστική δράση προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο στόχος μείωσης των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου κατά 25% μέχρι το 2020 θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς κελσίου, η οποία θα επιφέρει καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον, ακραία καιρικά φαινόμενα και δυστυχία για μερικούς από τους φτωχότερους ανθρώπους στον πλανήτη. Ο στόχος μείωσης των εκπομπών άνθρακα της ΕΕ κατά 25% δεν είναι αρκετός: μόνο η δραστική μείωση κατά 40% μέχρι το 2020 παρέχει πραγματικά τη δυνατότητα αποτροπής των κλιματικών αλλαγών».

Το ‘Στρατηγικό Σχέδιο Μείωσης των Εκπομπών Άνθρακα της ΕΕ για το 2050’ τονίζει επίσης τη σημασία του στόχου εξοικονόμησης ενέργειας της ΕΕ για το 2020, ο οποίος σύμφωνα με τους τωρινούς υπολογισμούς δεν πρόκειται να εκπληρωθεί ούτε κατά το ήμισυ. Η εκπλήρωση αυτού του στόχου θα μείωνε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 740 εκατομμύρια τόνους, μία ποσότητα ίση με το 20% των συνολικών εκπομπών με βάση τα επίπεδα του 2005. Σύμφωνα με τις μελέτες που παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο στόχος αυτός θα οδηγούσε επίσης στη μείωση των μέσων ετήσιων λογαριασμών κατά €1000 για κάθε νοικοκυριό, καθώς επίσης και στη δημιουργία μέχρι και δύο εκατομμυρίων νέων πράσινων θέσεων εργασίας.

Ο συντονιστής της εκστρατείας στην οργάνωση Φίλοι της Γης Ευρώπης, Brook Riley, συνέχισε αναφέροντας:

«Η πρόταση στήριξης της εξοικονόμησης ενέργειας, έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε περαιτέρω μειώσεις των εκπομπών άνθρακα, ενισχύει σημαντικά την προσπάθεια ανάληψης ενός δεσμευτικού στόχου εξοικονόμησης ενέργειας. Λόγω του ότι η περισσότερη ενέργεια της ΕΕ προέρχεται από ορυκτά καύσιμα με υψηλές εκπομπές άνθρακα, ο πιο γρήγορος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο των κλιματικών αλλαγών είναι να μειώσουμε τη χρήση ενέργειας. Μόνο που το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φάσκει και αντιφάσκει: από τη μια παραδέχεται ότι δεν κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση εκπλήρωσης του στόχου εξοικονόμησης για το 2020, αλλά από την άλλη αναβάλλει την ανάληψη αποτελεσματικότερης δράσης μέχρι το 2013».

Ο υπεύθυνος της εκστρατείας για κλιματική δικαιοσύνη και ενεργειακή κυριαρχία της περιβαλλοντικής οργάνωσης Φίλοι της Γης Κύπρου, Κλείτος Παπαστυλιανού, δήλωσε:

«Ενώ η ΕΕ έχει θέσει ως στόχο εξοικονόμησης ενέργειας για το 2020 τη μείωση κατά 20% της χρήσης ενέργειας, αυτό δεν ισχύει για την Κυπριακή Δημοκρατία. Η Κύπρος έχει δεσμευτεί να βελτιώσει την ενεργειακή της απόδοση, μέσω της μείωσης κατά μόλις 1% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας σε ετήσια βάση, με έτος αναφοράς το 2006. [2] Σε αυτό το πλαίσιο, η Κύπρος είναι δεσμευμένη να μειώσει κατά 10% τη μέση τελική κατανάλωση ενέργειας μέχρι το 2016, ενώ παράλληλα σχεδιάζει να φτάσει το 14.3% μέχρι το 2020. [3]

Παρότι η Κύπρος εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τα βρώμικα, ακριβά και επικίνδυνα ορυκτά καύσιμα, η κυβέρνηση δεν καταβάλλει καμία ουσιαστική προσπάθεια για τη δημιουργία ενός καθαρού, έξυπνου και αποκεντρωμένου ενεργειακού δικτύου, το οποίο θα στηρίζεται σε ένα χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σε μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας. Απεναντίας, ολοένα και περισσότερα χρήματα επενδύονται σε μεγάλης κλίμακας προγράμματα εκμετάλλευσης ορυκτών καυσίμων, όπως η δημιουργία του νέου σταθμού αποϋγροποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, η κατασκευή ενός μεγάλου τερματικού σταθμού εισαγωγής και διανομής πετρελαιοειδών σε συνεργασία με την εταιρεία Vitol, και η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της χώρας σε συνεργασία με την εταιρεία Noble Energy. Οι πολιτικές αυτές επιλογές καταδεικνύουν ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται περισσότερο για το πως θα μετατρέψει ένα μικρό νησιωτικό κράτος σε ένα κομβικό περιφερειακό σταθμό διαμετακομιστικού εμπορίου ορυκτών καυσίμων, κυρίως πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης θα έπρεπε να αποτελεί η διασφάλιση της κλιματικής δικαιοσύνης και της ενεργειακής κυριαρχίας, μέσω της δραστικής μείωσης των εκπομπών άνθρακα, της αποκεντρωμένης παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας και της σημαντικής βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης. Είναι καιρός πια οι πολιτικοί και οι τεχνοκράτες στην Κύπρο και στην υπόλοιπη Ευρώπη να σκεφτούν μερικές πιο λαμπρές ιδέες. Κινούμενοι ήδη προς αυτήν την κατεύθυνση, οι Φίλοι της Γης προτείνουν μία:
Η καθαρότερη, φθηνότερη και πιο ασφαλής ενέργεια είναι αυτή που δεν χρησιμοποιούμε – Απαιτήστε ένα νέο δεσμευτικό στόχο εξοικονόμησης ενέργειας για ολόκληρη την ΕΕ!» [4]

[1]               Friends of the Earth England, Wales and Northern Ireland (December 2010). Reckless Gamblers: How Politician’s Inaction is Ramping Up the Risk of Dangerous Climate Change. Available at: < http://www.foe.co.uk/resource/reports/reckless_gamblers.pdf >
[2]               Planning Bureau – Republic of Cyprus (October 2009). Lisbon Strategy Revised National Reform Programme of the Republic of Cyprus: Progress Report 2009, σελ. 28. Πρόσβαση μέσω της ιστοσελίδας: < http://www.planning.gov.cy/planning/planning.nsf/All/4F69CE0575657A38422576F2004162E7?OpenDocument >
[3]               Planning Bureau – Republic of Cyprus (November 2010). EU 2020: Draft National Reform Programme of Cyprus, σελ. 26. Πρόσβαση μέσω της ιστοσελίδας: < http://www.planning.gov.cy/planning/planning.nsf/All/E889076CBE6B98EEC225782B00201502?OpenDocument >
[4]               Friends of the Earth Europe (January 2011). Energy Savings, a Bright Idea: Why We Need an EU-Wide Binding Target for Energy Savings. Πρόσβαση μέσω της ιστοσελίδας: < http://www.foeeurope.org/energy/download/Energy_savings_briefing_Feb2011.pdf >


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου