Σελίδες

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Η υπερκατανάλωση στην Ευρώπη οδηγεί στην καταστροφή του αρχέγονου τροπικού δάσους του Αμαζονίου


Μία νέα έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα από την περιβαλλοντική οργάνωση Φίλοι της Γης Ευρώπης, καταδεικνύει ότι οι αυξανόμενες ανάγκες για κρέας, ζωοτροφές και αγροκαύσιμα στην Ευρώπη συμβάλλουν στη συνεχιζόμενη καταστροφή των οικοσυστημάτων του Αμαζονίου και του Cerrado στη Βραζιλία.

Η έρευνα έρχεται σε με μία στιγμή, κατά την οποία η Ευρώπη συζητάει για το μέλλον της κτηνοτροφίας.
[1] Οι Φίλοι της Γης Ευρώπης απαιτούν τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και τη μείωση της εξάρτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) από τις εισαγωγές ζωοτροφών σόγιας και κρέατος.

Η έκθεση, με τίτλο «Από το Δάσος στο Πιρούνι» (“From Forest to Fork”), [2] στηρίζεται στα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία και καταδεικνύει ότι η ΕΕ αποτελεί:
-          τον τέταρτο μεγαλύτερο εισαγωγέα κρέατος από τη Βραζιλία ανά το παγκόσμιο, με περισσότερους από 250,000 εισαγόμενους τόνους βοδινού κρέατος το 2009;
-          μία από τις βασικές αγορές καρπών σόγιας και σογιέλαιου, η οποία εφοδιάζεται με το 1/3 περίπου της ετήσιας παραγωγής της Βραζιλίας;
-          το μεγαλύτερο εισαγωγέα αιθανόλης από ζαχαροκάλαμο που παρήχθη στη Βραζιλία το 2009, ο οποίος εισήγαγε το 26.5% της εξαγωγής της χώρας.

Ο Adrian Bebb, Συντονιστής της Εκστρατείας για Τρόφιμα και Γεωργία της περιβαλλοντικής οργάνωσης Φίλοι της Γης Ευρώπης, ανέφερε: «Η υπερκατανάλωση κρέατος, ζωοτροφών και αγροκαυσίμων από την Ευρώπη οδηγεί στη συνεχιζόμενη καταστροφή των αρχέγονων τροπικών δασών του Αμαζονίου και του Cerrado στη Βραζιλία, με δυσμενείς συνέπειες για το κλίμα του πλανήτη, τη βιοποικιλότητα και τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων. Οι καταναλωτές μπορούν να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο, μέσω της μείωσης των ποσοτήτων κρέατος που καταναλώνουν, αλλά ταυτόχρονα οι κυβερνήσεις χρειάζεται να αναθεωρήσουν άμεσα την Ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική, έτσι ώστε να βοηθήσουν τους κτηνοτρόφους να μειώσουν τη χρήση εισαγόμενων ζωοτροφών σόγιας και να σταματήσουν την επέκταση της χρήσης βιοκαυσίμων».

Η παραγωγή σόγιας για ζωοτροφές και βιοκαύσιμα, καθώς επίσης και η βόσκηση βοοειδών, ιστορικά θεωρούνται ως οι σημαντικότεροι παράγοντες για την αποδάσωση στη Βραζιλία. Η έκθεση αποκαλύπτει ότι αυτοί οι παράγοντες έχουν πλέον αντικατασταθεί από την επέκταση των καλλιεργειών ζαχαροκάλαμου. Η αυξανόμενη παραγωγή ζαχαροκάλαμου, κυρίως για την παραγωγή βιοκαυσίμων αιθανόλης, σπρώχνει ακόμη περισσότερο τις καλλιέργειες σόγιας και τη βόσκηση βοοειδών προς τα όρια των αρχέγονων δασών.

Η μελέτη υπογραμμίζει το γεγονός ότι η παραγωγή των τριών αυτών αγαθών αναμένεται να οδηγήσει στην αύξηση της παραγωγής σόγιας κατά 5 εκατομμύρια εκτάρια μέχρι το 2020, καθώς επίσης και τη βόσκηση βοοειδών και την παραγωγή ζαχαροκάλαμου κατά 25% την ίδια περίοδο. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να ασκήσει επιπρόσθετη πίεση στα δάση, τα οικοσυστήματα και τους φυσικούς πόρους της Βραζιλίας.

Παρά την πρόσφατη μείωση των ρυθμών αποδάσωσης του Αμαζονίου, 6450 τετραγωνικά χιλιόμετρα συνεχίζουν να αποψιλώνονται κάθε χρόνο, μία έκταση που ισούται με 2475 γήπεδα ποδοσφαίρου την ημέρα.
[3] Οι ρυθμοί αποψίλωσης του δάσους Cerrado είναι ακόμη χειρότεροι, καθώς 20,000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μία έκταση ίση με το μέγεθος της Σλοβενίας, αποψιλώνονται ετησίως. [4]

Η ισχύουσα νομοθεσία για τα δάση στη Βραζιλία απειλείται από επιχειρήσεις που επιδιώκουν να επεκτείνουν τα σύνορα της γεωργικής γης, έτσι ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες. Οι προτεινόμενες αλλαγές της ισχύουσας νομοθεσίας αναμένεται να ψηφιστούν από το εθνικό κοινοβούλιο και θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αναίρεση του καθεστώτος προστασίας 70 εκατομμυρίων εκταρίων προστατευόμενης δασικής γης, στην οποία κατοικούν ιθαγενείς πληθυσμοί.

Έρευνες έχουν καταδείξει ότι μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, κατά 25 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα.
[5]

Η Clarissa Trois Abreu, εκπρόσωπος της οργάνωσης Φίλοι της Γης Βραζιλίας, ανέφερε με τη σειρά της: «Λόγω της τεράστιας ζήτησης από το εξωτερικό, οι αγροβιομηχανίες ασκούν εντονότατη πολιτική πίεση με στόχο τη μετατροπή των δασικών περιοχών σε καλλιέργειες και αγροκτήματα, τα οποία δεν παρέχουν κανένα απολύτως πλεονέκτημα για το παγκόσμιο κλίμα και την άγρια ζωή συγκριτικά με τα αρχέγονα δάση, ενώ παράλληλα συνιστούν μία τεράστια απειλή για τις βιώσιμες μεθόδους βιοπορισμού των ανθρώπων. Δεν πρέπει να επιτραπεί καμία απολύτως χαλάρωση της ισχύουσας νομοθεσίας για την προστασία των δασών και θα πρέπει να εξασφαλιστεί η διεθνής βοήθεια για την καλύτερη εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για τα δάση».


Σημειώσεις προς συντάκτες:


[1]           European Commission Communication on the future of the Common
Agricultural Policy:
http://ec.europa.eu/agriculture/cap-post-2013/communication/index_en.htm
European Parliament draft report “The EU Protein Deficit: What Solution
for a Longstanding Problem?”:
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//NONSGML+COMPARL+PE-450.760+01+DOC+PDF+V0//EN&language=EN

[2]           “From Forest to Fork: How Cattle, Soy and Sugar are Destroying
Brazil’s Forests and Damaging the Climate”:
http://www.foeeurope.org/agriculture/FromForestToFork.pdf

[5]           Technical Report, “Potential Impact of Brazilian Forest: Code Changes
to the National Goal of GHG Reduction Emissions” (in Portuguese):
http://www.oc.org.br/cms/arquivos/relatorio_cfb_final.pdf



Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας:

Adrian Bebb, Food and Agriculture Campaigner for Friends of the Earth
Europe: Telephone  +49 1609 490 1163  / Email
adrian.bebb@foeeurope.org

Clarissa Trois Abreu, Campaigner for Friends of the Earth Brazil: Telephone  + 55 51 ...

Francesca Gater, Communications Officer for Friends of the Earth Europe:
Telephone  +32 28 ... or + 32 4 85 93 05 15/ Email
francesca.gater@foeeurope.org

Κωνσταντίνος Χαραλάμπους, Συντονιστής Εκστρατειών για Διατροφική Κυριαρχία και Αγροκαύσιμα (Βιοκαύσιμα), Φίλοι της Γης Κύπρου: Τηλέφωνο  25 347042  / Τηλεομοιότυπο 25 347043 / Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο foecyprus@yahoo.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου