Σελίδες

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

ΝΕΑ ΕΚΘΕΣΗ: Η «ΘΑΥΜΑΣΤΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ» ΤΗΣ JATROPHA ΑΠΟΤΥΓΧΑΝΕΙ ΝΑ ΕΚΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ

Η ευρέως γνωστή καλλιέργεια βιοκαυσίμων jatropha δεν είναι ούτε επικερδής, ούτε βιώσιμη επένδυση, όπως καταδεικνύει μία νέα έκθεση της περιβαλλοντικής οργάνωσης Φίλοι της Γης Ευρώπης, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα.

Η έκθεση, με τίτλο «Jatropha: Τα Χρήματα Δεν Φυτρώνουν σε Δέντρα» (“Jatropha: Money Doesnt Grow on Trees”), προειδοποιεί τους επενδυτές να μείνουν μακριά από την Jatropha, ένα είδος θάμνου που καλλιεργείται ολοένα και περισσότερο για το λάδι του καρπού του, καθώς επίσης και για την ικανότητα του να επιβιώνει σε άγονες περιοχές. Η έκθεση παρουσιάζει αδιάψευστα στοιχεία σχετικά με την αποτυχία εκπλήρωσης των στόχων της συγκεκριμένης καλλιέργειας, ενώ την ίδια στιγμή καταδεικνύει ότι η jatropha αποτυγχάνει να συμβάλει στην αποτροπή των κλιματικών αλλαγών, μέσω της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, και στην ανάπτυξη κοινωνικά υποβαθμισμένων περιοχών. [i]

Ο Paul de Clerck, Συντονιστής του Προγράμματος για Οικονομική Δικαιοσύνη του δικτύου Φίλοι της Γης Ευρώπης, ανέφερε: «Οι ευρωπαϊκές εταιρείες επενδύσεων διαφημίζουν την jatropha ως μία καλλιέργεια, η οποία διασφαλίζει υψηλές αποδόσεις παραγωγής λαδιού, μόνο που αυτές οι υποσχέσεις δεν φαίνεται να είναι και τόσο ρεαλιστικές τελικά. Πολλά σχέδια παραγωγής της jatropha έχουν ήδη ματαιωθεί γιατί οι σοδειές δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, ακόμη και υπό τις ιδανικότερες συνθήκες καλλιέργειας και παραγωγής τους. Οι μαζικές καλλιέργειες της jatropha δεν είναι ούτε επικερδείς, ούτε βιώσιμες επενδύσεις. Οι εταιρείες αυτές θα πρέπει να σταματήσουν την αρπαγή γης για την καλλιέργεια της jatropha».

Η
jatropha προωθείται από εταιρείες επενδύσεων ως μία εξαιρετικά επικερδής επιχείρηση, η οποία παρέχει ένα είδος βιοκαυσίμου που μπορεί να καλλιεργηθεί σε άγονη γη στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική. Ωστόσο, η έρευνα του δικτύου Φίλοι της Γης Ευρώπης αποκαλύπτει ότι οι επενδύσεις στις μαζικές καλλιέργειες της jatropha οδηγούνται σε αποτυχία λόγω των χαμηλών επιδόσεων της συγκεκριμένης καλλιέργειας, καθώς παρέχει αδιάψευστες αποδείξεις για τις χαμηλές επιδόσεις της σε άγονα, αλλά ακόμη και εύφορα εδάφη. Η μελέτη αποκαλύπτει επίσης ότι οι εταιρείες παραγωγής της jatropha, όπως η D1 Oils και η Flora EcoPower, στο παρελθόν είχαν αποτύχει να καλύψουν το κόστος των επενδύσεων τους, γεγονός το οποίο καταδεικνύει ότι η οικονομική βιωσιμότητα της συγκεκριμένης καλλιέργειας είναι εξαιρετικά αμφίβολη. [ii].

Οι επενδύσεις συμβάλλουν σημαντικά στην αρπαγή γης στην Αφρική [iii], διώχνοντας αγρότες και κατοίκους κοινοτήτων από τη γη τους, ενώ την ίδια στιγμή οδηγεί στην επιδείνωση της διατροφικής κρίσης και της υπερεκμετάλλευσης των υδάτινων πόρων.

Η Marrian Bassey, Συντονίστρια της Εκστρατείας για Τρόφιμα και Γεωργία της περιβαλλοντικής οργάνωσης Φίλοι της Γης Νιγηρίας, ανέφερε: «Στην Αφρική, η αγροτική γη υφαρπάζεται από τις τοπικές κοινότητες, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται οι βιώσιμες μέθοδοι βιοπορισμού εις χάριν μίας ακόμη ψεύτικης λύσης στο πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών. Οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να αυξάνονται, ωστόσο η γη υφαρπάζεται για την καλλιέργεια αγροκαυσίμων που θα εφοδιάσουν αυτοκίνητα. Θέλουμε μία γεωργία, η οποία θα μας επιτρέπει να καλλιεργούμε τροφή για τους ανθρώπους».


[i]           Για να διαβάσετε ολόκληρη την έκθεση, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.foeeurope.org/download/jatropha_FoEIreport_Jan2011.pdf. Για να διαβάσετε τη σύνοψη της έκθεσης, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.foeeurope.org/download/jatropha_FoEIsummary_Jan2011.pdf

[ii]           Γνωστές εταιρείες για τις επενδύσεις τους στην jatropha, όπως η D1 Oils (UK) και η Flora EcoPower (Germany) παρουσίασαν μεγάλες απώλειες κερδών. Η BP απεσύρθη από τα κοινά επενδυτικά της σχέδια με την D1 Oils λόγω απογοητευτικών αποτελεσμάτων. Άλλα παραδείγματα επενδύσεων περιλαμβάνουν την Σουηδική ιδιωτική εταιρεία BioMassive, η οποία εκμεταλλεύεται μεγάλες εκτάσεις γης στην Τανζανία για καλλιέργεια της jatropha, αλλά παρουσίασε συνεχείς επενδυτικές απώλειες μέχρι το 2009 και δεν έχει συνεχίσει τις επενδύσεις της από τότε. Η Ολλανδική εταιρεία BioShape, η οποία επίσης εκμεταλλεύεται μεγάλες εκτάσεις γης στην Τανζανία, έχει ανακοινώσει επίσημα τη χρεωκοπία της το 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου