Σελίδες

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Οι Υπουργοί Γεωργίας καλούνται να αφυπτιστούν και να επιταχύνουν τις νέες μεταρρυθμίσεις στην κτηνοτροφία

Οι Φίλοι της Γης Ευρώπης καλούν τους Ευρωπαίους υπουργούς γεωργίας να εγκαταλείψουν τις πάγιες θέσεις τους και να αλλάξουν ριζικά την Ευρωπαϊκή γεωργία, κάνοντας την πιο πράσινη, προστατεύοντας την οικογενειακή κτηνοτροφία και μειώνοντας τις επιπτώσεις της στις αναπτυσσόμενες χώρες του Νότου. Οι Υπουργοί συναντώνται σήμερα για να προβούν στις πρώτες επίσημες θέσεις τους όσον αφορά τις προτάσεις για αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Η υπεύθυνη της εκστρατείας για τρόφιμα της οργάνωσης Φίλοι της Γης Ευρώπης, Stanca Becheva, αναφέρει: «Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να εγκαταλείψουν τις πάγιες θέσεις τους και να αλλάξουν ριζικά το ευρωπαϊκό μοντέλο γεωργίας. Για δεκαετίες, η βιομηχανική κτηνοτροφία καταστρέφει φυσικά οικοσυστήματα και αγροτικές κοινότητες στην Ευρώπη, καθώς επίσης και στις αναπτυσσόμενες χώρες του Νότου. Οι καθιερωμένες οικονομικές πρακτικές δεν αποτελούν πλέον επιλογή.

Το Συμβούλιο των Υπουργών πρέπει να πιέσει για μία άμεση και ριζική αλλαγή του τρόπου με τον οποίο χρηματοδοτούνται οι αγρότες, έτσι ώστε να μπορούν να παράγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας, ενώ ταυτόχρονα να προστατεύουν το περιβάλλον και να μειώνουν τις επιπτώσεις τους σε άλλες περιοχές του πλανήτη».

Σχεδόν το 40 % του προϋπολογισμού της ΕΕ ξοδεύεται σε γεωργικές χρηματοδοτήσεις, με το μεγαλύτερο μέρος τους να πηγαίνει στον τομέα της βιομηχανικής γεωργίας αντί να παρέχει στους καταναλωτές βιώσιμα και οικολογικά γεωργικά προϊόντα. Οι πρόσφατες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Γερμανία καταδεικνύουν την αυξανόμενη δημόσια απαίτηση για μία συνολική αλλαγή του τρόπου με τον οποίο υποστηρίζεται η γεωργία στην Ευρώπη.

Επιπρόσθετα, η εκτροφή ζώων στην Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές σόγιας ως βασική ζωοτροφή, η παραγωγή της οποίας αποτελεί μία βασική αιτία αποδάσωσης και κοινωνικών συγκρούσεων στη Λατινική Αμερική, καθώς η Ευρώπη εισαγάγει περισσότερα από τα δύο τρίτα των πρωτεϊνούχων ζωοτροφών που χρησιμοποιεί. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόσφατα κάλεσε την ΕΕ να μειώσει την εξάρτηση της στις εισαγωγές πρωτεϊνούχων σοδειών. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της εξάρτησης αυτής, ενθαρρύνοντας τους κτηνοτρόφους στην Ευρώπη να καλλιεργούν τις δικές τους ζωοτροφές, για παράδειγμα καλλιεργώντας όσπρια στο ενδιάμεσο διάστημα των ετήσιων καλλιεργειών, στο πλαίσιο των υποχρεωτικών μέτρων για άμεση παραλαβή των αγροτικών πληρωμών.

Οι Φίλοι της Γης Ευρώπης απαιτούν την εισαγωγή αυστηρών υποχρεωτικών περιβαλλοντικών και κοινωνικών όρων για τις άμεσες πληρωμές, καθώς και περεταίρω στήριξη της καλλιέργειας και χρήσης πρωτεϊνούχων φυτών τοπικής παραγωγής για την παραγωγή ζωοτροφών. Οι Υπουργοί θα πρέπει να συμφωνήσουν επίσης τα όρια πληρωμών που θα παρέχονται στους μεγάλους προνομιούχους των αγροτικών επιδοτήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου