Σελίδες

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Αποκαλύπτονται οι Συνολικές Οικονομικές Επιπτώσεις των Μεταλλαγμένων Καλλιεργειών

Οι Υπουργοί Περιβάλλοντος της ΕΕ θα πρέπει να βασίζουν τις διαπραγματεύσεις σε γεγονότα, όχι σε μοντέλα της βιομηχανίας

Το κόστος του διαχωρισμού των γενετικά τροποποιημένων (μεταλλαγμένων) και συμβατικών καλλιεργειών είναι πολύ μεγαλύτερο από όσο αρχικά πιστευόταν, και πιθανόν να εκτοξεύσει τις τιμές των τροφίμων στα ύψη, προειδοποιούν οι Φίλοι της Γης σε μια νέα έρευνα τους. Η έρευνα με τίτλο «Οι κοινωνικό-οικονομικές επιπτώσεις των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών», αποκαλύπτει το κρυφό κόστος της καλλιέργειας μεταλλαγμένων, το οποίο επωμίζονται άδικα οι τομείς των συμβατικών και οργανικών καλλιεργειών, με επακόλουθο τον κίνδυνο επιπλέον επιμόλυνσης και  αύξησης στις τιμές των τροφίμων. Την ίδια στιγμή, οι Υπουργοί Περιβάλλοντος της ΕΕ συναντώνται για να συζητήσουν το θέμα των μεταλλαγμένων καλλιεργειών στην Ευρώπη. [1]

Οι Υπουργοί Περιβάλλοντος θα αξιολογήσουν τη νομιμότητα της απαγόρευσης καλλιέργειας μεταλλαγμένων στις επικράτειες τους, αλλά στις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να λάβουν υπόψη το συνολικό κοινωνικό-οικονομικό κόστος της καλλιέργειας μεταλλαγμένων, όχι να βασιστούν απλά στα μεροληπτικά μοντέλα της αγροβιομηχανίας.

Η Mute Schimpf, υπεύθυνη της εκστρατείας για Διατροφική Κυριαρχία της οργάνωσης Φίλοι της Γης Ευρώπης, δήλωσε: «όταν συζητιέται το θέμα της καλλιέργειας μεταλλαγμένων στην Ευρώπη, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το πραγματικό περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος της καλλιέργειας τους. Η βιομηχανία βιοτεχνολογίας θα πρέπει να λογοδοτεί για τις ζημιές που προκαλεί μέσω της επιμόλυνσης των καλλιεργειών – το κόστος δεν θα πρέπει να μετατίθεται στους αγρότες, τους καταναλωτές και τους φορολογούμενους».

Η ευρωπαϊκή πολιτική στηρίζεται στην αξίωση ότι τόσο η συμβατική, όσο και η βιολογική βιομηχανία τροφίμων θα πρέπει να πληρώνουν για τα μέτρα που λαμβάνουν, έτσι ώστε να διατηρήσουν το ελεύθερο από μεταλλαγμένα καθεστώς τους. Μια επίσημη έρευνα της ΕΕ συμπεραίνει ότι ο διαχωρισμός των μεταλλαγμένων προϊόντων από τα συμβατικά πιθανόν να αυξήσει το κόστος παραγωγής μέχρι και 13%, [2] αλλά στην πραγματικότητα το κόστος αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο. Η νέα έρευνα της οργάνωσης Φίλοι της Γης Ευρώπης δείχνει πως σημαντικά κόστη του διαχωρισμού δεν συμπεριλαμβάνονται στην έρευνα της ΕΕ. [3] Τα έξοδα διατήρησης του συστήματος διαχωρισμού των μεταλλαγμένων και των συμβατικών καλλιεργειών, συμπεριλαμβανομένων και των εξόδων παρακολούθησης και δοκιμών, είναι πολύ μεγαλύτερα από οποιοδήποτε οικονομικό όφελος πιθανόν να προκύψει από τη μείωση των εξόδων παραγωγής.

Η βιομηχανία βιοτεχνολογίας, οι έμποροι και οι υπόλοιποι χρήστες μεταλλαγμένων πρέπει να  αναλάβουν τις ευθύνες τους όσον αφορά την αποτροπή της γενετικής επιμόλυνσης, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη ανάπτυξη της συμβατικής και βιολογικής ευρωπαϊκής αγοράς τροφίμων χωρίς άδικες οικονομικές επιβαρύνσεις.

Η Mute Schimpf πρόσθεσε: «99.9 τοις εκατό της Ευρωπαϊκής επικράτειας παραμένει ελεύθερο από μεταλλαγμένες καλλιέργειες, και η αντίθεση των Ευρωπαίων στα μεταλλαγμένα αυξάνεται συνεχώς. Τα μεταλλαγμένα υποσκάπτουν αντί να βοηθούν την προσπάθεια σίτισης του ολοένα και αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού. Οι αρμόδιοι πολιτικοί πρέπει να ζητήσουν να τεθεί τέρμα στην περεταίρω καλλιέργεια μεταλλαγμένων στην Ευρώπη, διασφαλίζοντας μια δυναμική αγροτική οικονομία και μία περιβαλλοντικά βιώσιμη γεωργία».  

Οι Φίλοι της Γης Ευρώπης ζητούν το πάγωμα της διαδικασίας αδειοδότησης μεταλλαγμένων καλλιεργειών μέχρι να ενσωματωθεί η αξιολόγηση των κοινωνικό-οικονομικών επιπτώσεων της καλλιέργειας των μεταλλαγμένων στο σύστημα αδειοδότησης της ΕΕ, σε συνδυασμό με αυστηρά και υποχρεωτικά μέτρα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Το συνολικό κόστος για την αποτροπή της γενετικής επιμόλυνσης πρέπει να καλύπτεται από τους ρυπαίνοντες.


Σημειώσεις:

[1] ‘The Socio-Economic Effects of GMOs: Hidden costs for the food chain’

[2] Co-Extra, 2009. Outcomes of Co.Extra. http://www.coextra.eu/pdf/report1472.pdf

[3] Το κόστος της συγκομιδής του αραβόσιτου πιθανόν να είναι 40 φορές υψηλότερο σε σχέση με το κόστος που υπολογίζει η ΕΕ – το κόστος της ξήρανσης του κατά την επεξεργασία μέχρι και 34% υψηλότερο. http://www.foeeurope.org/download/Socio_economic_effects_gmos_FoEEbriefing_Mar2011.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου