Σελίδες

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Περιοδεία ανάδειξης και προστασίας του ευρωπαϊκού μονοπατιού ‘Ε4’ στην Κύπρο

Η περιβαλλοντική οργάνωση Φίλοι της Γης, με την επικοινωνιακή υποστήριξη του Επίτροπου Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, ανακοινώνουν την έναρξη μίας νέας εκστρατείας δημόσιας ενημέρωσης και άσκησης πολιτικής πίεσης, η οποία αποσκοπεί στην κοινωνική ανάδειξη και περιβαλλοντική προστασία του Κυπριακού Τμήματος του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού Ε4.

Συγκεκριμένα, μια εξειδικευμένη ομάδα από μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης Φίλοι της Γης, αποτελούμενη από διάφορες ειδικότητες (περιβαλλοντολόγους, δασοπόνους, τοπογράφους κτλ), θα διασχίσουν ολόκληρο το Κυπριακό Τμήμα του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού Ε4, συνολικού μήκους 580 χιλιομέτρων. Κατά τη διάρκεια αυτής της προσπάθειας, θα καταγράψουν και θα ψηφιοποιήσουν το μονοπάτι, συμβάλλοντας έτσι στην παροχή των απαραίτητων πληροφοριών προς τους Κύπριους και ξένους τουρίστες που ενδιαφέρονται να το εξερευνήσουν. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας αυτής, θα διοργανωθούν διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες, ανοικτές στο κοινό, έτσι ώστε να έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει από κοντά τις ομορφιές που κρύβει το μονοπάτι Ε4 ειδικότερα και η Κυπριακή φύση γενικότερα.

Η οργανωμένη πεζοπορία και ποδηλασία κατά μήκος ολόκληρου του φυσικού μονοπατιού θα διεξαχθεί μεταξύ 25 Απριλίου και 14 Μαΐου 2011. Η περιοδεία θα ξεκινήσει από την πόλη της Πάφου και θα καταλήξει στο νέο αεροδρόμιο της Λάρνακας, διασχίζοντας στο ενδιάμεσο τις επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού και Αμμοχώστου. Η τριμελής ομάδα εθελοντών θα διανυκτερεύει σε παραδοσιακά αγροτουριστικά καταλύματα, στο ξενώνα και σε κατασκηνωτικούς χώρους του Τμήματος Δασών, καθώς επίσης και μικρές ξενοδοχειακές μονάδες. [[i]]

Ο βασικοί στόχοι της νέας εκστρατείας που διοργανώνουν οι Φίλοι της Γης Κύπρου και οι Νέοι Φίλοι της Γης Κύπρου είναι:
ü      Αφενός, η ανάδειξη του Κυπριακού Τμήματος του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού Ε4, τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό, για σκοπούς άθλησης και αναψυχής, αγροτουρισμού και οικοτουρισμού, καθώς επίσης και προώθησης της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ενίσχυσης της περιβαλλοντικής συνείδησης ·
ü      Αφετέρου, η καταγραφή των σημαντικότερων περιβαλλοντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Κυπριακό Τμήμα του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού Ε4 και η άσκηση εντονότερης πολιτικής πίεσης για την αντιμετώπιση και επίλυση τους, με στόχο τη διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς του νησιού.

Η περιοδεία του Κυπριακού Τμήματος του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού Ε4 φέρει την οικονομική υποστήριξη του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, της Κυπριακής Εταιρείας Αγροτουρισμού, του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου.

Ιστοσελίδα της Περιοδείας: http://foecyprus.weebly.com/e4.html


[i]               Οι Φίλοι της Γης Κύπρου ευχαριστούν θερμά τους ιδιοκτήτες των πιο κάτω αγροτουριστικών καταλυμάτων και : MichalisAnoyia στον Κάθικα, Sappho Manor House στη Δρούσεια, Paradisos Hills Hotel στη Λυσό, Το Σπιτικό Του Άρχοντα στις Τρεις Ελιές και Avli House στο Λυθροδόντα · τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου Τρόοδος, καθώς επίσης και το Τμήμα Δασών για την παραχώρηση χώρου διανυκτέρευσης στο Ξενώνα του Τμήματος Δασών στο Σταυρό της Ψώκας.



ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗΣ:
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ:

ΧΩΡΗΓΟΙ:

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου