Σελίδες

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Νέα Έκθεση: Μειώνεται η καλλιέργεια μεταλλαγμένων στην Ευρώπη. Καταρρίπτονται οι μύθοι της βιομηχανίας βιοτεχνολογίας

Την παραμονή της δημοσίευσης των ετήσιων στοιχείων της βιομηχανίας βιοτεχνολογίας, μια νέα έκθεση της παγκόσμιας περιβαλλοντικής οργάνωσης Φίλοι της Γης αποκαλύπτει ότι η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων (μεταλλαγμένων) καλλιεργειών σε ολόκληρη την Ευρώπη εξακολουθεί να μειώνεται, με αύξηση του αριθμού των εθνικών απαγορεύσεων και μείωση της έκτασης που καλλιεργείται με γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ) [i].

Η έκθεση, με τίτλο ‘Ποιος επωφελείται από τις Γ.Τ. καλλιέργειες’, αποκαλύπτει ότι λιγότερο από το 0,06% των ευρωπαϊκών γεωργικών εκτάσεων καλλιεργείται με γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες – μία μείωση κατά 23% από το 2008. Επτά κράτη μέλη της ΕΕ έχουν απαγορεύσει το μεταλλαγμένο καλαμπόκι της Monsanto, λόγω αυξανόμενων ενδείξεων για τις αρνητικές επιπτώσεις του στο περιβάλλον. Τρεις χώρες έχουν απαγορεύσει τη μεταλλαγμένη πατάτα της BASF, αμέσως μετά την έγκρισή της την άνοιξη του 2010, λόγω ανησυχιών για τις επιπτώσεις της στην ανθρώπινη υγεία, και για πρώτη φορά πέντε κράτη-μέλη έχουν μηνύσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απόφαση της να επιτρέψει την καλλιέργεια μιας μεταλλαγμένης ποικιλίας [ii]. Επιπλέον, η εναντίωση των πολιτών της ΕΕ στα μεταλλαγμένα τρόφιμα και τις ζωοτροφές έχει αυξηθεί σε 61% σε ολόκληρη την Ευρώπη [iii].

Η Mute Schimpf, συντονίστρια της εκστρατείας για τρόφιμα στην οργάνωση Φίλοι της Γης Ευρώπης, δήλωσε: «Η εναντίωση στην καλλιέργεια μεταλλαγμένων στην Ευρώπη συνεχίζει να αυξάνεται, λόγω του ότι οι καταναλωτές και οι αγρότες συνειδητοποιούν ότι δεν προσφέρουν καμία προστιθέμενη αξία, παρά μόνο επιπρόσθετο ρίσκο για το περιβάλλον και την υγεία.

Οι μεταλλαγμένες καλλιέργειες υπονομεύουν την προσπάθεια διασφάλισης ασφαλούς και υγιεινής τροφής για τον παγκόσμιο πληθυσμό.»

Παγκοσμίως, η έρευνα αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο, ακόμα και οι φιλικές προς τις εταιρίες βιοτεχνολογίας κυβερνήσεις της Νότιας Αμερικής, έχουν αναγκαστεί να λάβουν μέτρα για το μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων από την καλλιέργεια μεταλλαγμένων στους γεωργούς, τους πολίτες και το περιβάλλον.

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα προώθησης σόγιας ελεύθερης από μεταλλαγμένα, έτσι ώστε οι γεωργοί να αποκτήσουν πρόσβαση σε μη-μεταλλαγμένους σπόρους σόγιας. Στην Αργεντινή, μια νέα έρευνα αποκάλυψε πως το ζιζανιοκτόνο glyphosate, που χρησιμοποιείται στις πλείστες μεταλλαγμένες καλλιέργειες, πιθανόν να έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία [iv]. Αυτό οδήγησε στην απαγόρευση ψεκασμού του συγκεκριμένου ζιζανιοκτόνου κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Στην Ουρουγουάη, τοπικές περιοχές αυτοανακηρύσσονται σε περιοχές ελεύθερες από μεταλλαγμένα.

Ο Martin Drago, συντονιστής της εκστρατείας για διατροφική κυριαρχία του Διεθνούς Δικτύου Φίλοι της Γης, δήλωσε:Οι γεωργοί και οι πολίτες στη Νότια Αμερική επωμίζονται το βάρος από την καλλιέργεια μεταλλαγμένων τροφίμων για μία ολόκληρη δεκαετία, με εκτεταμένες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και αύξηση του κόστους παραγωγής. Οι μύθοι, πάνω στους οποίους αναπτύχθηκε η βιομηχανία βιοτεχνολογίας, καταρρέουν.

Η εκτεταμένη καταστροφή σε ολόκληρη τη Νότια Αμερική δείχνει ότι η τεχνολογία αυτή δεν είναι κατάλληλη για κανένα σκοπό. Είναι ένα εγερτήριο κάλεσμα προς τον υπόλοιπο κόσμο να στραφεί σε πιο οικολογικές μεθόδους καλλιέργειας.”

Η έκθεση ‘Ποιος Επωφελείται από τις ΓΤ καλλιέργειες; Μια βιομηχανία κτισμένη πάνω σε μύθους’ (‘Who Benefits from GM crops? An industry built on myths’), αποκαλύπτει επίσης ότι:
·                     Μια νέα γενιά μεταλλαγμένων ποικιλιών, σχεδιασμένη για την προώθηση της χρήσης των  επικινδύνων φυτοφαρμάκων Dicamba και 2,4D, ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει στις Η.Π.Α. Οι εταιρίες βιοτεχνολογίας τις προωθούν ως λύση για την αποτυχία των σημερινών μεταλλαγμένων ποικιλιών να περιορίσουν την ανάπτυξη ζιζανίων και να μειώσουν τη χρήση ζιζανιοκτόνων.
·                     Οι βιομηχανίες βιοτεχνολογίας, βοηθούμενες από την κυβέρνηση των Η.Π.Α., ετοιμάζουν την επέκταση τους στις αγορές της Αφρικής, σε μια προσπάθεια να διασώσουν τις επιχειρήσεις τους. Το Ίδρυμα Gates, το οποίο χρηματοδοτεί δισεκατομμύρια δολάρια σε αγροτικά προγράμματα στην Αφρική, έχει αγοράσει μετοχές της Monsanto (της μεγαλύτερης εταιρίας παραγωγής μεταλλαγμένων σπόρων), και έτσι έχει κάθε λόγο να ενδιαφέρεται για τη μεγιστοποίηση των κερδών των βιομηχανιών βιοτεχνολογίας, αντί να προστατεύει τα συμφέροντα των μικρών γαιοκτημόνων στην Αφρική.


[iii]              European Commission (2010), Eurobarometer: Biotechnology Report, October 2010. http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/ebs/ebs_341_en.pdf
[iv]              Paganelli, A et al. Glyphosate-Based Herbicides Produce Teratogenic Effects on Vertebrates by Impairing Retinoic Acid Signaling, Chem. Res. Toxicol., 2010, 23 (10), pp 1586–1595, http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/tx1001749

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρόκληση της διαχείρησης των φυσικών πόρων

Το μέγεθος της πρόκλησης που συνεπάγεται η μη-βιώσιμη χρήση των φυσικών πόρων του πλανήτη από την Ευρώπη αναγνωρίστηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι νομοθέτες στις Βρυξέλλες δημοσίευσαν μία πρόταση που καταδεικνύει τους τρόπους με τους οποίους η Ευρώπη σκοπεύει να ελαχιστοποιήσει τη χρήση των φυσικών πόρων, η οποία επηρεάζει τις τιμές των παγκόσμιων φυσικών πόρων, τα φυσικά οικοσυστήματα και τους ανθρώπους, κυρίως τους φτωχούς ανθρώπους, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι Φίλοι της Γης Ευρώπης καλωσορίζουν τη δημοσίευση της «Πρότασης για την Επάρκεια των Φυσικών Πόρων» (“Resource Efficiency Flagship Initiative”) [i] και συγκεκριμένα το γεγονός ότι αναγνωρίζεται το μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετωπίζουμε, αναφέροντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) πρέπει να θεσπίσει και να εφαρμόσει άμεσα αποτελεσματικές πολιτικές με στόχο τη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος της Ευρώπης.

Ο Δρ. Michael Warhust, Συντονιστής της Εκστρατείας για τους Φυσικούς Πόρους και τη Βιώσιμη Κατανάλωση της οργάνωσης Φίλοι της Γης Ευρώπης, ανέφερε: «Η Ευρώπη χρησιμοποιεί πολύ μεγαλύτερη ποσότητα των φυσικών πόρων του πλανήτη από αυτήν που της αναλογεί, με καταστροφικές συνέπειες για τα φυσικά οικοσυστήματα και τις τοπικές κοινότητες. Καλωσορίζουμε την αναγνώριση της ανάγκης μείωσης της χρήσης φυσικών πόρων από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά ταυτόχρονα επισημαίνουμε ότι θα πρέπει να κινηθεί άμεσα προς την κατεύθυνση θέσπισης αποτελεσματικών πολιτικών για τη μείωση της χρήσης των φυσικών πόρων, η οποία θα υποστηρίζεται από ένα αποτελεσματικό σύστημα υπολογισμού και μείωσης της χρήσης γης, υδάτινων πόρων, πρώτων υλών και εκπομπών άνθρακα, σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη». 

Οι Φίλοι της Γης Ευρώπης, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Έρευνας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στην Ευρώπη (Sustainable Europe Research Institute), το οποίο εδρεύει στη Βιέννη, έχουν αναπτύξει τέσσερεις δείκτες υπολογισμού της ποσότητας φυσικών πόρων που χρησιμοποιεί η Ευρώπη σε ολόκληρο τον κόσμο: το αποτύπωμα χρήσης γης, το αποτύπωμα χρήσης νερού, το αποτύπωμα εκπομπών άνθρακα και της συνολικής χρήσης φυσικών πόρων. [ii]

Μία έρευνα της οργάνωσης Φίλοι της Γης Ευρώπης καταδεικνύει ότι η Ευρώπη θάβει ή καίει πολύτιμους πόρους αξίας 5 δισεκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο. [iii] Μία αύξηση του στόχου της ανακύκλωσης στην Ευρώπη από 50% σε 70%, θα μπορούσε να δημιουργήσει περισσότερες από 500,000 νέες θέσεις εργασίας. [iv]

Στις 4 Φεβρουαρίου, οι επικεφαλείς των κρατών μελών της ΕΕ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες για μία έκτακτη συνάντηση, η οποία θα αφορά τη χρήση των ενεργειακών πόρων. Οι Φίλοι της Γης Ευρώπης τους καλούν να θέσουν από κοινού ένα γενικό δεσμευτικό στόχο για την εξοικονόμηση ενέργειας. [v]

Ο Brook Riley, Συντονιστής της Εκστρατείας για Κλιματική Δικαιοσύνη και Ενέργεια της οργάνωσης Φίλοι της Γης Ευρώπης, πρόσθεσε: «Η κλίμακα αυτών των μελλοντικών προκλήσεων καθιστά απαραίτητη την ανάγκη να καταστεί ακόμη περισσότερο ενεργειακά επαρκής η Ευρώπη · το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η εισαγωγή ενός δεσμευτικού στόχου εξοικονόμησης ενέργειας. Η εξοικονόμηση ενέργειας θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, θα μειώσει την εξάρτηση από την εισαγωγή ενέργειας, θα δημιουργήσει νέες πράσινες θέσεις εργασίας και θα εξοικονομήσει περισσότερα από €1000 για κάθε νοικοκυριό σε ετήσια βάση».

Οι Φίλοι της Γης Ευρώπης έχουν τονίσει στο παρελθόν την κλίμακα της αρπαγής γης στην Αφρική, [vi] ένα ακόμη παράδειγμα για το πως η αυξανόμενη ζήτηση φυσικών πόρων παραβιάζει τα δικαιώματα και καταστρέφει τις βιώσιμες μεθόδους βιοπορισμού των ανθρώπων σε τοπικό επίπεδο στις φτωχές χώρες. Η αρπαγή γης οφείλεται στην αυξανόμενη ανάγκη για εισαγωγή βιοκαυσίμων στην Ευρώπη. 

Εάν οι ευρωπαϊκές χώρες πρόκειται να εκπληρώσουν τους στόχους τους για αύξηση της χρήσης βιοκαυσίμων στις μεταφορές μέχρι το 2020, θα επέλθει μία τεράστιου μεγέθους επέκταση της παγκόσμιας αγροτικής γης, η οποία θα μετατρέψει τα δάση, τα λιβάδια και τους υγροβιότοπους σε πεδία καλλιεργειών. Σύμφωνα με μία ακόμη πρόσφατη μελέτη της οργάνωσης Φίλοι της Γης Ευρώπης, υπολογίζεται ότι περισσότερα από 69,000 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης θα επηρεαστούν άμεσα: μία περιοχή υπερδιπλάσια του μεγέθους του Βελγίου. Αυτή η εξέλιξη θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών, ενώ παράλληλα θα θέσει τα δάση, τα φυσικά οικοσυστήματα και τις φτωχές τοπικές κοινότητες σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο. [vii]

Αυτήν τη στιγμή, η Ευρώπη εισάγει περισσότερα από τα 2/3 των πρωτεϊνούχων ζωοτροφών που χρησιμοποιεί, κυρίως των ζωοτροφών σόγιας, κάτι το οποίο απαιτεί μεγάλες εκτάσεις γης, κυρίως στη Λατινική Αμερική. [viii]. Σε κάθε πολίτη της ΕΕ αναλογούν κατά μέσο όρο 213 τετραγωνικά μέτρα καλλιεργειών για την παραγωγή ζωοτροφών σόγιας, τα οποία χρειάζονται για την παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων που καταναλώνουμε. Αυτό σημαίνει 10.6 εκατομμύρια εκτάρια γης συνολικά.

Οι Φίλοι της Γης Ευρώπης προωθούν μία εκστρατεία για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, έτσι ώστε να βοηθήσουν τους Ευρωπαίους αγρότες να αντικαταστήσουν τις εισαγόμενες ζωοτροφές σόγιας με εναλλακτικά είδη ζωοτροφών τοπικής παραγωγής.


[i]           A Resource-Efficient Europe – Flagship Initiative of the Europe 2020 Strategy: http://ec.europa.eu/resource-efficient-europe/
[ii]           Friends of the Earth Europe. (2010). Measuring Our Resource Use: A Vital Tool in Creating a Resource-Efficient EU. http://www.foeeurope.org/publications/2010/measuring_resource_use.pdf
[iii]          Friends of the Earth Europe. (2009). Gone to Waste: The Valuable
Resources that European Countries Bury and Burn.
http://www.foeeurope.org/publications/2009/FoEE_gone_to_waste_Oct09.pdf
[iv]          Friends of the Earth Europe. (2010). More Jobs, Less Waste. http://www.foeeurope.org/publications/2010/More_Jobs_Less_Waste_Sep2010.pdf
[v]           Energy Savings: Overview of NGO Views for the Forthcoming Energy
Efficiency Action Plan.
http://www.foeeurope.org/climate/download/NGO_views_on_Energy_Efficiency_needs_Nov2010.pdf
[vi]          Friends of the Earth Europe. (2010). Africa: Up for Grabs. http://www.foeeurope.org/agrofuels/FoEE_Africa_up_for_grabs_2010.pdf
[vii]         Anticipated Indirect Land Use Change Associated with Expanded Use of
Biofuels in the EU.
http://www.foeeurope.org/agrofuels/ILUC_report_November2010.pdf
[viii]         Friends of the Earth Europe. How the CAP is Causing Soy Expansion
and Deforestation in South America.
http://www.foeeurope.org/agriculture/CAP_causing_soy_expansion_in_South_America.pdf


Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Οι ειδικοί σε ζητήματα γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απευθύνουν έκκληση για επάρκεια στις ζωοτροφές

Η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέθεσε σήμερα μία έκθεση, μέσω της οποίας ζητά να δοθεί περισσότερη στήριξη στους Ευρωπαίους κτηνοτρόφους με στόχο να παράγουν από μόνοι τους τις ζωοτροφές που χρειάζονται, έτσι ώστε να μειωθεί η εξάρτηση τους από τις εισαγόμενες ζωοτροφές. [i]

Προς το παρόν, η Ευρωπαϊκή κτηνοτροφία εξαρτάται από την εισαγόμενη σόγια για ζωοτροφές, η παραγωγή της οποίας αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες της αποψίλωσης των δασών και της έκρηξης κοινωνικών συγκρούσεων στη Λατινική Αμερική.

Η Stanka Becheva, Συντονίστρια της εκστρατείας για Διατροφική Κυριαρχία της οργάνωσης Φίλοι της Γης Ευρώπης, ανέφερε: «Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για εξεύρεση μίας λύσης στο πρόβλημα της εξάρτησης από τις εισαγωγές σόγιας. Ωστόσο, κάποια από τα βασικά στοιχεία της προτεινόμενης έκθεσης έχουν παραμεριστεί λόγω της πίεσης της αγροβιομηχανίας, η οποία δεν θέλει να γίνουν αλλαγές στο υπάρχον μη-βιώσιμο σύστημα παραγωγής. Καλούμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υιοθετήσει τα πιο αυστηρά διαθέσιμα μέτρα σε ολόκληρη την Ευρώπη για να ενισχύσει την παραγωγή πρωτεϊνών κατά τη ψηφοφορία του ερχόμενου Μαρτίου».

Αυτήν τη στιγμή, η Ευρώπη εισάγει περισσότερα από τα 2/3 των πρωτεϊνούχων ζωοτροφών που καταναλώνει. Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε από την οργάνωση Φίλοι της Γης Ευρώπης χθες, [ii] καταδεικνύει ότι οι ανάγκες της Ευρώπης για εισαγωγή σόγιας θα αυξηθούν στα επόμενα χρόνια, με αποτέλεσμα την αποψίλωση 5 εκατομμυρίων επιπλέον εκταρίων γης μόνο στη Βραζιλία, μέχρι το 2020.

Οι Φίλοι της Γης Ευρώπης απαιτούν η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική να βοηθήσει τους Ευρωπαίους κτηνοτρόφους να αντικαταστήσουν τις εισαγωγές σόγιας στις ζωοτροφές με εναλλακτικές μεθόδους παραγωγής σε τοπικό επίπεδο. [iii]

Η Stanka Becheva πρόσθεσε: «Η καλλιέργεια σόγιας στη Λατινική Αμερική με στόχο την παραγωγή ζωοτροφών προκαλεί τεράστια περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα. Δεν χρειάζεται να καταστρέψουμε τον Αμαζόνιο για να εφοδιάσουμε με ζωοτροφές τις κτηνοτροφικές μονάδες στην Ευρώπη. Η μέχρι τώρα εμπειρία από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες καταδεικνύει ότι εναλλακτικές ζωοτροφές, όπως τα μπιζέλια, τα φασόλια και το τριφύλλι, είναι βιώσιμες και θα συνέβαλαν σε μεγάλα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη για τους κτηνοτρόφους».


[i]           Η προκαταρκτική έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τίτλο “The EU Protein Deficit: What Solution for a Longstanding Problem?”, είναι διαθέσιμη μέσω της ιστοσελίδας: http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//NONSGML+COMPARL+PE-450.760+01+DOC+PDF+V0//EN&language=EN


Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Το Σύστημα Εμπορίας Ρύπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί μία απάτη

Σχολιάζοντας την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να θέσει φραγμούς στο Σύστημα Εμπορίας Ρύπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), ο David Heller, Συντονιστής της Εκστρατείας για Κλιματική Δικαιοσύνη και Ενέργεια της οργάνωσης Φίλοι της Γης Ευρώπης, ανέφερε: «Η κλοπή 30 εκατομμυρίων ευρώ υπό τη μορφή μονάδων αγοράς εκπομπών άνθρακα αποτελεί ένα νέο παραπάτημα για το Σύστημα Εμπορίας Ρύπων της ΕΕ. Αυτή η ευρείας κλίμακας απάτη καταδεικνύει την επικινδυνότητα της πολιτικής της ΕΕ όταν στηρίζεται σε μηχανισμούς της αγοράς για αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επενδύει αρκετό χρόνο και ενέργεια προσπαθώντας να στηρίξει ένα μηχανισμό, ο οποίος έχει αποτύχει να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Την ίδια στιγμή, τα υφιστάμενα σχέδια για σύνδεση του Συστήματος Εμπορίας Ρύπων της ΕΕ με άλλες αγορές άνθρακα απλά αυξάνουν την πιθανότητα ο μηχανισμός αυτός να καταστεί το θύμα μίας εγκληματικής δραστηριότητας». 

Ο David Heller πρόσθεσε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να υποστηρίξει πολιτικές, όπως η ανάληψη ενός δεσμευτικού στόχου εξοικονόμησης ενέργειας και η χρήση των κατασκευαστικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων ώστε να είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Χρειαζόμαστε επειγόντως πραγματικά αποτελέσματα, χωρίς τους κινδύνους που προϋποθέτουν οι μηχανισμοί της αγοράς».

Οι Φίλοι της Γης Ευρώπης θεωρούν ότι το Σύστημα Εμπορίας Ρύπων της ΕΕ αποτυγχάνει να εκπληρώσει το στόχο της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και ότι η εξάρτηση σε αυτού του είδους τις πολιτικές παρεμποδίζει την εφαρμογή άλλων μέτρων, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου». [[i]] [[ii]]



[i]           Το μνημόνιο θέσεων της οργάνωσης Φίλοι της Γης Ευρώπης, με τίτλο “The EU Emissions Trading System; Failing to Deliver”, είναι διαθέσιμο μέσω της ιστοσελίδας: www.foeeurope.org/climate/download/FoEE_ETS_Oct2010.pdf

[ii]           Μία έρευνα της οργάνωσης Φίλοι της Γης Η.Π.Α., με τίτλο “10 Ways to
Game the Carbon Markets”, υποδεικνύει δέκα τρόπους με τους οποίους μπορεί να μειωθεί το χάσμα που επιφέρουν οι αγορές άνθρακα: http://www.foe.org/10-ways-game-carbon-markets.

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Η υπερκατανάλωση στην Ευρώπη οδηγεί στην καταστροφή του αρχέγονου τροπικού δάσους του Αμαζονίου


Μία νέα έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα από την περιβαλλοντική οργάνωση Φίλοι της Γης Ευρώπης, καταδεικνύει ότι οι αυξανόμενες ανάγκες για κρέας, ζωοτροφές και αγροκαύσιμα στην Ευρώπη συμβάλλουν στη συνεχιζόμενη καταστροφή των οικοσυστημάτων του Αμαζονίου και του Cerrado στη Βραζιλία.

Η έρευνα έρχεται σε με μία στιγμή, κατά την οποία η Ευρώπη συζητάει για το μέλλον της κτηνοτροφίας.
[1] Οι Φίλοι της Γης Ευρώπης απαιτούν τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και τη μείωση της εξάρτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) από τις εισαγωγές ζωοτροφών σόγιας και κρέατος.

Η έκθεση, με τίτλο «Από το Δάσος στο Πιρούνι» (“From Forest to Fork”), [2] στηρίζεται στα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία και καταδεικνύει ότι η ΕΕ αποτελεί:
-          τον τέταρτο μεγαλύτερο εισαγωγέα κρέατος από τη Βραζιλία ανά το παγκόσμιο, με περισσότερους από 250,000 εισαγόμενους τόνους βοδινού κρέατος το 2009;
-          μία από τις βασικές αγορές καρπών σόγιας και σογιέλαιου, η οποία εφοδιάζεται με το 1/3 περίπου της ετήσιας παραγωγής της Βραζιλίας;
-          το μεγαλύτερο εισαγωγέα αιθανόλης από ζαχαροκάλαμο που παρήχθη στη Βραζιλία το 2009, ο οποίος εισήγαγε το 26.5% της εξαγωγής της χώρας.

Ο Adrian Bebb, Συντονιστής της Εκστρατείας για Τρόφιμα και Γεωργία της περιβαλλοντικής οργάνωσης Φίλοι της Γης Ευρώπης, ανέφερε: «Η υπερκατανάλωση κρέατος, ζωοτροφών και αγροκαυσίμων από την Ευρώπη οδηγεί στη συνεχιζόμενη καταστροφή των αρχέγονων τροπικών δασών του Αμαζονίου και του Cerrado στη Βραζιλία, με δυσμενείς συνέπειες για το κλίμα του πλανήτη, τη βιοποικιλότητα και τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων. Οι καταναλωτές μπορούν να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο, μέσω της μείωσης των ποσοτήτων κρέατος που καταναλώνουν, αλλά ταυτόχρονα οι κυβερνήσεις χρειάζεται να αναθεωρήσουν άμεσα την Ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική, έτσι ώστε να βοηθήσουν τους κτηνοτρόφους να μειώσουν τη χρήση εισαγόμενων ζωοτροφών σόγιας και να σταματήσουν την επέκταση της χρήσης βιοκαυσίμων».

Η παραγωγή σόγιας για ζωοτροφές και βιοκαύσιμα, καθώς επίσης και η βόσκηση βοοειδών, ιστορικά θεωρούνται ως οι σημαντικότεροι παράγοντες για την αποδάσωση στη Βραζιλία. Η έκθεση αποκαλύπτει ότι αυτοί οι παράγοντες έχουν πλέον αντικατασταθεί από την επέκταση των καλλιεργειών ζαχαροκάλαμου. Η αυξανόμενη παραγωγή ζαχαροκάλαμου, κυρίως για την παραγωγή βιοκαυσίμων αιθανόλης, σπρώχνει ακόμη περισσότερο τις καλλιέργειες σόγιας και τη βόσκηση βοοειδών προς τα όρια των αρχέγονων δασών.

Η μελέτη υπογραμμίζει το γεγονός ότι η παραγωγή των τριών αυτών αγαθών αναμένεται να οδηγήσει στην αύξηση της παραγωγής σόγιας κατά 5 εκατομμύρια εκτάρια μέχρι το 2020, καθώς επίσης και τη βόσκηση βοοειδών και την παραγωγή ζαχαροκάλαμου κατά 25% την ίδια περίοδο. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να ασκήσει επιπρόσθετη πίεση στα δάση, τα οικοσυστήματα και τους φυσικούς πόρους της Βραζιλίας.

Παρά την πρόσφατη μείωση των ρυθμών αποδάσωσης του Αμαζονίου, 6450 τετραγωνικά χιλιόμετρα συνεχίζουν να αποψιλώνονται κάθε χρόνο, μία έκταση που ισούται με 2475 γήπεδα ποδοσφαίρου την ημέρα.
[3] Οι ρυθμοί αποψίλωσης του δάσους Cerrado είναι ακόμη χειρότεροι, καθώς 20,000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μία έκταση ίση με το μέγεθος της Σλοβενίας, αποψιλώνονται ετησίως. [4]

Η ισχύουσα νομοθεσία για τα δάση στη Βραζιλία απειλείται από επιχειρήσεις που επιδιώκουν να επεκτείνουν τα σύνορα της γεωργικής γης, έτσι ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες. Οι προτεινόμενες αλλαγές της ισχύουσας νομοθεσίας αναμένεται να ψηφιστούν από το εθνικό κοινοβούλιο και θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αναίρεση του καθεστώτος προστασίας 70 εκατομμυρίων εκταρίων προστατευόμενης δασικής γης, στην οποία κατοικούν ιθαγενείς πληθυσμοί.

Έρευνες έχουν καταδείξει ότι μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, κατά 25 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα.
[5]

Η Clarissa Trois Abreu, εκπρόσωπος της οργάνωσης Φίλοι της Γης Βραζιλίας, ανέφερε με τη σειρά της: «Λόγω της τεράστιας ζήτησης από το εξωτερικό, οι αγροβιομηχανίες ασκούν εντονότατη πολιτική πίεση με στόχο τη μετατροπή των δασικών περιοχών σε καλλιέργειες και αγροκτήματα, τα οποία δεν παρέχουν κανένα απολύτως πλεονέκτημα για το παγκόσμιο κλίμα και την άγρια ζωή συγκριτικά με τα αρχέγονα δάση, ενώ παράλληλα συνιστούν μία τεράστια απειλή για τις βιώσιμες μεθόδους βιοπορισμού των ανθρώπων. Δεν πρέπει να επιτραπεί καμία απολύτως χαλάρωση της ισχύουσας νομοθεσίας για την προστασία των δασών και θα πρέπει να εξασφαλιστεί η διεθνής βοήθεια για την καλύτερη εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για τα δάση».


Σημειώσεις προς συντάκτες:


[1]           European Commission Communication on the future of the Common
Agricultural Policy:
http://ec.europa.eu/agriculture/cap-post-2013/communication/index_en.htm
European Parliament draft report “The EU Protein Deficit: What Solution
for a Longstanding Problem?”:
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//NONSGML+COMPARL+PE-450.760+01+DOC+PDF+V0//EN&language=EN

[2]           “From Forest to Fork: How Cattle, Soy and Sugar are Destroying
Brazil’s Forests and Damaging the Climate”:
http://www.foeeurope.org/agriculture/FromForestToFork.pdf

[5]           Technical Report, “Potential Impact of Brazilian Forest: Code Changes
to the National Goal of GHG Reduction Emissions” (in Portuguese):
http://www.oc.org.br/cms/arquivos/relatorio_cfb_final.pdf



Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας:

Adrian Bebb, Food and Agriculture Campaigner for Friends of the Earth
Europe: Telephone  +49 1609 490 1163  / Email
adrian.bebb@foeeurope.org

Clarissa Trois Abreu, Campaigner for Friends of the Earth Brazil: Telephone  + 55 51 ...

Francesca Gater, Communications Officer for Friends of the Earth Europe:
Telephone  +32 28 ... or + 32 4 85 93 05 15/ Email
francesca.gater@foeeurope.org

Κωνσταντίνος Χαραλάμπους, Συντονιστής Εκστρατειών για Διατροφική Κυριαρχία και Αγροκαύσιμα (Βιοκαύσιμα), Φίλοι της Γης Κύπρου: Τηλέφωνο  25 347042  / Τηλεομοιότυπο 25 347043 / Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο foecyprus@yahoo.com